Gott och blandat

MĂ„ndag 5 januari

Jag Àr pÄ jobbet igen, imorgon Àr jag ledig och sedan börjar vardagen igen. Skönt att fÄ lite rutin igen, nu har ju barnen varit hemma frÄn dagis sedan 19 december. Jante fick en lÄng hÀrlig ledighet med barnen. Sebastian har blivit jÀttepappig, man mÀrker att det Àr pappa som varit hemma och inte jag. GÄr Jante ivÀg sÄ gnÀller han efter pappa, jag duger inte alls.

Nu ska jag berÀtta om helgen. Jag skulle vara barnvakt till Vanjas barn nÀr hon skulle föda barn nr 3. De har inga slÀktingar eller vÀnner sÄ nÀra som oss. PÄ fredag natt ringer Vanja och sÀger att hon har vÀrkar var 20:e minut. Jag tar fram klÀder om jag skulle behöva gÄ dit pÄ natten. Ingen ringer men jag har jobbiga drömmar om att jag ska gÄ dit men pÄ vÀgen gÄr jag vilse. Vi hörs pÄ morgonen igen och dÄ har hon fortfarande vÀrkar men inte sÄ tÀtt sÄ DS vill att hon ska stanna hemma. Kl fem pÄ eftermiddagen ringer hon och sÀger att det gör sÄ ont sÄ nu Àr det nog dax att Äka in. Jag kommer dit sÄ fort jag kan och de Äker ivÀg till bb vid halv sex tiden. Klockan halv Ätta ringer Stefanos och meddelar att sonen kom redan 18.50. De hann inte göra sÄ mycket utan bebisen ville ut pÄ en gÄng. Jag hade rÀknat med att sova över men Stefanos kom hem vid tiotiden sÄ jag fick sova hemma.

Just det, vi försökte lÀgga Sebastian i Alexanders rum men han fattade inte att han skulle sova. S Àr van att sova i mörker med stÀngd dörr medans Alexander vill ha nattlampa och öppen dörr. Sebastian stod och hoppade och skrek i sÀngen, han var sÄ glad! Alexander sa schhhh men det gick inte alls. Efter en timme gav vi upp och tog tillbaka S till sitt rum. Nu funderar jag pÄ om man ska lÀgga S först och sedan kan Alexander lÀgga sig nÀr S redan sover. Kan funka. Jag vill sÄ gÀrna ha det stora sovrummet. Eller sÄ lÀgger vi Sebastian i lilla rummet dÀr jag ville ha gÀstrum, sÄ fÄr de dela lekrum men sova i olika rum.

3 Responses to “Gott och blandat”

  1. s@ra Says:

    Ge inte upp! Det brukar ta minst 10 dagar för en ny rutin att sÀtta sig hos barn. RÀkna med protester. Gardera dig med tÄlamod.

    Vi FUB:ar (Förbereder Uppmanar Berömmer). T.ex först beskriva vad som ska ske. Att han ska sova i samma rum som Storebror. Att först sÄ ska ni lÀsa tvÄ sagor och sen sova. DÄ ska han iigga pÄ sin kudde i sin sÀng.

    – Nu ska vi lĂ€sa andra sagan. Vad ska du göra nĂ€r den Ă€r slut?

    – Nu Ă€r snart boken slut. Kommer du ihĂ„g vad du ska göra nĂ€r den Ă€r slut?

    Uppmaningarna ska vara postitiva. AlltsĂ„ vad man vill att de ska göra. Inte inte-uppmaningar. AlltsĂ„ inte: “Sitt inte upp” eller “Gör inte sĂ„”.

    Och sÄ fort de gör det minsta rÀtt (t.ex ligger ner) sÄ Àr det massor av uppmÀrksamhet och beröm som gÀller.

    UrsÀkta. Nu lÀt jag som nÄgon sorts representant för barnavÄrdsnÀmnden pÄ 60-talet, va? *skrattar*

  2. Jenny Says:

    Sara – jĂ€ttebra med tips, det tar jag tacksammt emot. Vi ska försöka igen, hĂ€r ger vi inte upp.

  3. Anonymous Says:

    Kul att ni har börjat och jag hÄller med föregÄende skrivare. FörÀndring tar tid.
    Jag tycker det verkar vara en jÀttebra idé att lÀgga Sebastian först.
    Kör hÄrt!
    Kram Anna Holmberg