Kalas

Söndag 8 februari

Idag ska Alexander pĂ„ kalas. Han har varit pĂ„ mĂ„nga kalas men det har varit kalas hos barn i mammagruppen, altsĂ„ dĂ€r vi har stannat och umgĂ„ts med förĂ€ldrarna. Nu har det kommit en “riktig” inbjudan till ett kalas som pĂ„gĂ„r i tvĂ„ timmar. Det Ă€r stort för Alexander. Jag har pratat med förĂ€ldrar pĂ„ dagis som ska pĂ„ samma kalas och de tĂ€nker stanna. Alexander har varit hos kompisar sjĂ€lv sĂ„ jag tror inte det skulle vara nĂ„gra problem att lĂ€mna honom. Jag ska frĂ„ga om han vill att jag ska stanna men hoppas lite pĂ„ att han vill vara dĂ€r sjĂ€lv. Tjejen som han ska till fyller bara 3 Ă„r, jag hade tĂ€nkt att vĂ€nta med kalas tills han fyller 5 Ă„r, Ă€r det för sent? Vi kĂ€nner sĂ„ mĂ„nga med barn sĂ„ det blir som ett kalas i alla fall nĂ€r alla kommer.

LĂ€ste i tidningen familjeliv att vi lĂ€gger för mycket pengar pĂ„ barns födelsedagspresenter, dĂ€r tyckte den som skrev att man skulle lĂ€gga under 50 kronor pĂ„ presenter till barn. Att det ska vara barnet som fĂ„r vĂ€lja present och vara med och köpa. Det ska vara social trĂ€ning, köpa, slĂ„ in och ge bort. Den hĂ€r gĂ„ngen har jag köpt en sak för 120 kronor och Alexander var inte med. Det skulle kĂ€nnas sĂ„ snĂ„lt att bara ge nĂ„got för under 50 kronor. Det stĂ„r att mĂ„nga har det ekonomiskt svĂ„rt att de Ă€r tvugna att tacka nej till kalas för de inte har rĂ„d med en present. Om man visste att alla bara köpte för ca 50 kr vore det helt okej. Jaja nu ska vi klĂ€ pĂ„ oss och gĂ„ pĂ„ vĂ„rt första “riktiga” barnkalas.

2 Responses to “Kalas”

 1. Maja Says:

  SpÀnnande, hoppas han hade roligt!

  Jag hĂ„ller med, barnen har sĂ„ himla mycket Ă€ndĂ„ sĂ„ nĂ„got för en femtiolapp rĂ€cker. Men som sagt, bara om det Ă€r en överenskommelse, man vill inte kĂ€nna sig snĂ„l. Men ingen lĂ€r vĂ€l börja med det typ “mitt barn vill bara ha presenter för 50 kr” sĂ„ fĂ„r man sjĂ€lv köpa dyra saker sen Ă€ndĂ„ : )

 2. Annica Says:

  Joakim hade barnkalas med kompisar frÄn dagis första gÄngen nÀr han var 4 Är. Jag hade tÀnkt lika med Simon men han ville sÄklart ha kalas som storebror. NÀr han fyllde 3 Är i november fick han ha en litet barnkalas med sina kompisar. Inbjudningskort, tÄrta, godispÄsar osv.

  Jag hÄller med dig. Hur lÀtt Àr det att hitta nÄgot för en 50-lapp? Runt en hundralapp brukar vi ocksÄ köpa för.

  Jag brukar be Joakim att frÄga vad kompisen önskar sig och sen fÄr han vara med och köpa presenten. Ofta vet han precis vad han vill ge bort. Men han Àr ju 9 Är sÄ det Àr skillnad sÄ.

  Jag minns att det var ganska skönt nÀr barnen blev Àldre och förÀldrarna lÀmna sina barn och inte stannade sjÀlva. Det Àr fullt upp ÀndÄ.